Beschrijving
Le Manpot
Wat betekent die grote snor op de fles? En wat is eigenlijk Le Manpòt? Met deze vragen komen we uit bij François Delhon van Domaine Bassac. Deze wijn blijkt een eerbetoon aan de betovergrootvader van François te zijn. De oude man heeft veel gedaan voor de wijnbouw in de streek Hérault en heeft de wijnkelder gebouwd die nu nog steeds in gebruik is. ‘En Manpot?’ hoor ik je denken. François: ‘Le Manpot is een Occitaans woord dat pinguïn betekent (persoon met slechts één arm). Het is niet erg grappig, maar het was de bijnaam van de betovergrootvader die slechts één arm en een hele grote snor heeft!’
Zondoorstoofd
De wijn Le Manpot van Domaine Bassac heeft een mooie donkere kleur in het glas. Geconcentreerde neus van zondoorstoofd fruit en zoethout. De smaak is robuust met fijne tannines en gestoofd fruit. Een zeer fraaie combinatie van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Syrah met een kleine 3 maanden houtrijping.
Domaine Bassac
Het familie bedrijf Domaine Bassac kent een lange historie in de biologische wijnen al sinds de jaren 80 wordt hier biologische gewerkt en daarmee zijn ze de pionier van de Languedoc. Het Domaine is gelegen in de driehoek Béziers, Pézénas en Bédarieux en is 60 hectare groot. De wijngaarden liggen op verschillende bodemtypes en daardoor worden er veel verschillende druivensoorten verbouwd.
Witte wijnen worden gemaakt van Sauvignon Blanc, Muscat en Chardonnay. Rode wijnen worden gemaakt van typisch Zuid-Franse druivensoorten zoals Carignan, Grenache en Cinsault. Andere druiven waar door Domaine Bassac rode wijn van maakt zijn Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot.
Prijzen en aanbevelingen
Dat Le Manpot van Domaine Bassac een geweldig lekker wijn is, wordt ook door onderstaande Nederlandse wijnkenners onderschreven:
- Beoordeling in Perswijn aug/sep 2015 – ***(*) (2013)
- Hubrecht Duijker maandmagazine oktober 2015 – ‘De jaargang 2013 biedt in zijn volle, soepele smaak een aantrekkelijk combi van milde roostertonen (dankzij een jaar vat), zeer rijpe zwarte vruchten en donkere laurierachtig elementen.’