Domaine de Châtenoy Menetou-Salon Blanc

17.16

1 op voorraad (kan nabesteld worden)

Beschrijving

Pierre Clément van Domaine de Châtenoy vergist voor zijn wijn Menetou-Salon Blanc de geoogste witte druiven per grondsoort apart. Dat gebeurt heel langzaam in roestvrijstalen tanks waarbij de temperatuur nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Pas na deze eerste fermentatie assembleert hij de jonge wijnen van kalkrijke kleibodem, om die vervolgens nog enkele maanden op hun lie (gist) te laten rusten.

Deze werkwijze resulteert in kostelijke witte wijn die in april van het volgende wijnjaar wordt gebotteld. Die heeft dan een stuivend bouquet met grassige tonen en zuivere sauvignonkenmerken als groene appel en buxus verrijkt met bloemengeuren, een vleugje specerijen en een mooie sappige frisse smaak en finale. Een wijn dus om van te genieten als aperitief of aan tafel bij verfijnde en pure vis, schelp- en schaaldiergerechten, lichte bereidingen met witvlees en bij salade met geitenkaas.

Domaine de Châtenoy Menetou-Salon Blanc

Menetou-Salon kent eigenlijk twee smaakstijlen. Van de droge steen- en kalkrijke grond komen strakke wijnen met lengte, van de kalkhoudende kleibodems komen fruitige, soepele wijnen. Tot de laatste categorie behoren de wijnen van Pierre en Isabelle Clément en sinds kort hun dochter Anne die samen het bedrijf runnen. Dat de familie Clément veel ervaring heeft met het maken van wijn in de Menetou blijkt uit bronnen uit 1560 die verhalen over de verdienstelijke wijnen van ene Sébastien Clément. In 1891 wordt beschreven op wat voor revolutionaire manier Pierre- Alexandre Clément meeldauw tegengaat en hoe hij de oprichter wordt van het druiventelers-genootschap van Menetou-Salon. Nu zijn het Isabelle en Pierre Clément die het bedrijf runnen, inmiddels de vijftiende generatie.

Klimaat/terroir

Het klimaat is gematigd. De bodems bestaan uit kalkhoudende klei bezaaid met clusters van kleine fossiele oesterschelpen: argilo-calcaire du Kiméridgien.

Smaak en wijn-spijs

Stuivend bouquet met name grassig in de neus. Zuivere sauvignon- kenmerken als groene appel en buxus, verrijkt met bloemengeuren, een vleugje specerijen en een sappige, frisse smaak en finale. Een wijn om van te genieten als aperitief of aan tafel bij verfijnde en pure vis, schelp- en schaaldiergerechten.

Extra informatie

jaar

,

land
druif

domein

alcohol

inhoud