Beschrijving
Crudo Catarratto Zibibbo Organic is een aromatische, frisse wijn met een subtiel zoetje. De aroma’s spatten ervan af. Mooi fris, ietwat tropisch en eindigt met een verfijnd zoetje. Dit zoetje heeft deze witte wijn te danken aan de Zibibbo: een inheemse Italiaanse druif die waarschijnlijk een van de oudste druiven van Italië is. Zibibbo is de Siciliaanse naam van de druif Muscat van Alexandrië, die de wijn zijn aromatische karakter geeft.
Wijnbereiding
Crudo Catarratto Zibibbo Organic is een biologische Zuid-Italiaanse wijn gemaakt van twee inheemse Siciliaanse druivenrassen: Cattarratto en Zibibbo. Cataratto is het meest voorkomende druivenras op Sicilië. Na de oogst worden de twee druivenrassen gefermenteerd in roestvrijstalen tanks bij koele temperaturen van 14-16 ° C.
Smaak en wijn-spijs combinatie
Crudo Catarratto Zibibbo Organic heeft een aromatische geur met hints van tropisch fruit, ananas, vlierbloesem en citrus. In de mond is de wijn fris en fruitig met evenwichtige zoetheid, hints van rijp tropisch fruit, ananas, mango, witte bloemen en limoen.
Crudo betekent ‘rauw’ en deze wijn wordt in de Italiaanse keuken dan ook veelal gebruikt bij rauwe visgerechten. Deze wijn is dan ook heerlijk bij vis en schaal- en schelpdieren zoals langoustine en kreeft. Verder past Crudo goed bij lichte en kruidige Aziatische gerechten, zeevruchten en verse salades. Het is ook een perfecte wijn als aperitief.
Onderscheidingen
- Gouden medaille (96 punten) bij International Organic Wine Award 2018
- Gouden medaille (92 punten) bij International Organic Wine Award 2016
- Zilveren medaille bij Concours Mondial Bruxxeles 2018
- Crudo Catarratto Zibibbo Organic behoort volgens Vivino tot 5% beste wijnen van de streek
Weetje
Zibbibo is een lokale naam voor een witte druif die internationaal beter bekend is als de Muskaat van Alexandrië. De naam Zibib betekent rozijnen in het Arabisch en verwijst naar de smaak van de druif. Zibbibo druif wordt dan ook veel gedroogd en gebruikt voor rozijnen.